Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Site aidatlarına yeni kurallar geliyor!

Milyonlarca site ve apartman sakinini yakından ilgilendiren fahiş aidat artışları ve keyfî yönetim kararlarına karşı tarihi bir adım atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu değişikliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Yeni yasal düzenleme ile site yönetimlerinin tek taraflı fiyat belirleme dönemi sona ererken, aidat artışlarında nihai yetki tamamen kat maliklerine devredildi.

Milyonlarca site ve apartman sakinini yakından ilgilendiren fahiş aidat artışları

Konut sitelerinde yeni bir dönemi başlatan yasal düzenlemenin tüm detayları:

YÖNETİCİNİN KEYFÎ ZAM YETKİSİNE SINIR: SON SÖZ KAT MALİKLERİNİN

Eski uygulamada site ve apartman yöneticileri, herhangi bir üst sınır olmaksızın yıllık işletme projesi hazırlayabiliyor ve kat malikleri 7 gün içinde itiraz etmezse bu fahiş aidatlar kesinleşiyordu. Bu durum, binlerce vatandaşın icra takipleriyle karşı karşıya kalmasına neden oluyordu.

Yürürlüğe giren yeni kanunun 35 ve 37’nci maddelerindeki değişiklikle, site yöneticilerinin bu tek taraflı yetkisi elinden alındı. Artık aidatların belirlenmesinde tek yetkili merci Kat Malikleri Kurulu olacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI TAVAN SINIR OLACAK

Yeni sisteme göre yöneticiler; personel maaşları, sigorta primleri, ortak alan elektrik-su giderleri ve yakıt gibi zorunlu harcamalar için kendi başlarına en fazla “Yeniden Değerleme Oranı” kadar artış yapabilecek. Bu artışı içeren geçici bir bütçe hazırlayacak olan yönetim, en geç 3 ay içinde genel kurulu toplamak zorunda kalacak.

Yeniden Değerleme Oranı’nın üzerinde bir zam yapılması gerektiğinde ise yöneticiler tek başlarına karar alamayacak; bu artış ancak Kat Malikleri Kurulu’nun aktif onayıyla hayata geçirilebilecek.

ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA İKİNCİ TOPLANTI REÇETESİ

Yeniden Değerleme Oranı’nın üzerinde bir aidat artışının oylanacağı genel kurul toplantılarında karar alma süreçleri de netleşti. İlk oturumda site sakinlerinin yüzde 50+1 çoğunluğunun katılımı gerekecek.

Eğer ilk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa, düzenlenecek ikinci toplantıda katılım oranına bakılmaksızın hazır bulunanların oy çokluğuyla karar alınacak. Böylece belirlenen son tutar yeni aidat olarak kesinleşecek ve yönetimlerin şeffaflıktan uzak, keyfî harcamalarının önüne geçilecek.

site

YÖNETİM PLANI DEĞİŞİKLİĞİ KOLAYLAŞTIRILDI

Kanunun 70’inci maddesinde yapılan bir diğer kritik değişiklikle, özellikle büyük toplu yapılarda ve sitelerde yönetim planı değiştirmeyi neredeyse imkansız hale getiren uzlaşı krizi çözüldü. Daha önce yönetim planı değişikliği için aranan 5’te 4 (yüzde 80) çoğunluk şartı, 3’te 2 (yüzde 66) seviyesine düşürüldü. Bu sayede sitelerin karar alma süreçleri hızlanacak ve yönetimsel aksaklıklar engellenecek.

BAKAN KURUM: “FİYAT BELİRLEME YETKİSİ VATANDAŞA GEÇTİ”

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın talepleri doğrultusunda hareket ettiklerini vurgulayarak şu mesajı verdi:

“Vatandaşlarımızın ihtiyacı neyse o adımları atıyoruz. Site aidatlarına yönelik düzenlemelerimizden ilki Resmî Gazete’de yayımlandı. Site yönetiminin fiyat belirleme yetkisi vatandaşa aktarıldı. Yönetim planı değişikliği için 3’te 2 çoğunluk zorunluluğu getirildi. Böylelikle site yönetimlerinin başta aidat tutarı olmak üzere keyfî kararlar almasının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Küresel piyasalar, İran ile ABD arasında tırmanan savaşın ve Orta
Sıradaki Haber Piyasalar sarsılıyor: Altına neler oluyor?