Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hürmüz’de kriz derinleşiyor!

İran, kısa süre önce açık olduğunu duyurduğu Hürmüz Boğazı için yeniden “sıkı kontrol” kararı aldı. ABD ile gerilim tırmanırken, küresel enerji piyasaları diken üstünde.

İran, kısa süre önce açık olduğunu duyurduğu Hürmüz Boğazı için

Açık denildi, saatler sonra yeniden kapatıldı

Hürmüz Boğazı’nda tansiyon yeniden yükseldi. İran Devrim Muhafızları, boğazın tamamen açık olduğunu duyurduktan kısa süre sonra geri adım atarak geçişlerin yeniden kontrol altına alındığını açıkladı. Böylece stratejik su yolunun durumu yeniden belirsizliğe sürüklendi.

“Sıkı denetim” mesajı verildi

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü, Washington yönetimini verdiği sözleri tutmamakla suçlayarak, boğazda sıkı bir kontrol sürecinin başlatıldığını duyurdu. Devlet televizyonunda yayımlanan açıklamada, İran limanlarına giriş-çıkış yapan gemilerin serbest dolaşımı garanti altına alınana kadar mevcut uygulamanın devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, geçmişte sınırlı sayıda gemiye iyi niyet çerçevesinde izin verildiği ancak ABD’nin bu süreci ihlal ettiği öne sürüldü. Bu gerekçeyle boğazın yeniden askeri kontrol altına alındığı ifade edildi.

Geçişlere üç şart getirildi

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri, gemi trafiğine yönelik yeni kuralları da duyurdu. Buna göre sivil gemiler yalnızca belirlenen rotaları kullanabilecek. Askeri gemilere geçiş izni verilmeyecek. Tüm geçişler ise İran donanmasıyla koordinasyon içinde gerçekleşecek.

Müzakereler öncesi kritik hamle

ABD basınında yer alan değerlendirmelere göre, bu kararın ABD-İran müzakereleri öncesinde alınması dikkat çekti. Tahran yönetiminin bu adımla müzakere masasında elini güçlendirmeyi hedeflediği yorumları yapılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce yaptığı sert açıklamaların ardından, İran’ın bu hamlesi iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırdı.

Nakliye trafiği durma noktasında

Uluslararası kaynaklara göre bölgede yüzlerce gemi beklemeye devam ediyor. Küresel taşımacılık şirketleri risk nedeniyle rotalarını değiştirirken, enerji piyasalarında da dalgalanma sürüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı ise arzda yaşanabilecek kısıtlamaların petrol talebini etkileyebileceği uyarısında bulundu. Nakliye şirketlerinden Hapag-Lloyd gibi büyük firmaların da güvenlik gerekçesiyle bölgeden uzak durduğu bildirildi.

hürmüz

Kontrollü gerilim stratejisi

Uzmanlara göre İran, bir yandan askeri gücünü gösterirken diğer yandan diplomatik süreci tamamen koparmamak için kontrollü bir strateji izliyor. Ancak bölgede yaşanabilecek olası bir çatışma, küresel ticaret ve enerji arzı açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Federal-Mogul İzmit Piston ve Pim Üretim Tesisleri A.Ş., İzmit’teki üretim
Sıradaki Haber Federal Mogul İzmit kapanıyor: KAP’a bildirildi!