Kocaeli ve Sakarya’da binlerce işçiyi ilgilendiren Goodyear toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tansiyon yükseliyor. Arabulucu nezdinde yapılan ikinci toplantıdan da sonuç çıkmaması üzerine Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, işçilere “greve hazırlıklı olun” çağrısında bulundu.

1 Puanlık Artışa Sert Tepki
Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu arabuluculuğunda gerçekleştirilen toplantıda, Goodyear işvereninin teklifini sadece 1 puan artırarak ilk 6 ay için yüzde 12’ye, sosyal haklarda ise yüzde 40’a çıkarması sendika kanadında karşılık bulmadı. Genel Başkan Sarı, işverenin bu tutumunu “fabrikaları greve sürüklemek” olarak nitelendirdi.
“Sektörden Kopma Anlayışını Kabul Etmiyoruz”
Brisa, Pirelli ve Prometeon gibi sektörün diğer devleriyle yürütülen görüşmelerle Goodyear’ın teklifleri arasındaki makasın açılmasına dikkat çeken Sarı, şu ifadeleri kullandı:
“Sektörün dışında bir ücret pazarlığını asla kabul etmeyeceğiz. Bu mantıkla bu sözleşme bitmez. İşveren, 60 bin TL’lik çek teklifiyle gelse de ücret artışındaki tutumu kabul edilemez.”

60 Günlük Kritik Süreç Başladı
Arabulucu sürecinin resmen sona ermesiyle birlikte sendika için grev kararı alma opsiyonu doğdu. Genel Başkan Sarı, yasal olarak 60 gün içerisinde istedikleri an grev kararı alabileceklerini hatırlatarak, Goodyear işverenini bir kez daha sağduyuya davet etti. Fabrikalarda devam eden eylemlerin ise dozunun artarak süreceği sinyali verildi.
Taslakta Ne İsteniyordu?
Lastik-İş’in masadaki temel talepleri şunlardı:
-
Üretim İşçisi: İlk 6 ay için %40 zam.
-
Destek İşçisi: %48 ile %97 arasında değişen oranlarda artış.
-
Sosyal Haklar: %80 ile %100 arasında artış talebi.

