Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emeklilik hayali kuranlara kötü haber: Yeni sistem geldi!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve emeklilik sürecini doğrudan etkileyen önemli bir değişiklik sessizce yürürlüğe girdi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve emeklilik sürecini doğrudan etkileyen önemli bir

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve emeklilik sürecini doğrudan etkileyen önemli bir değişiklik sessizce yürürlüğe girdi. 2008 sonrası sigorta girişi bulunan çalışanlar için “son 7 yıl” kuralı kaldırıldı. Bundan böyle emeklilik statüsü, son 1.260 güne değil, tüm çalışma hayatında hangi sigorta kolunda daha fazla prim ödendiğine göre belirlenecek.

“Altın Dokunuş” Uygulaması Tarih Oldu

Sosyal güvenlik sisteminde uzun yıllardır uygulanan ve çalışanlara statü değiştirerek daha avantajlı emekli olma imkânı tanıyan “son 7 yıl” kuralı, 2008 sonrası sigortalılar için sona erdi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, “altın dokunuş” olarak bilinen ve emeklilik süresini kısaltan bu yöntem artık kullanılamayacak.

Emeklilik Statüsü Artık Tüm Çalışma Süresine Göre Hesaplanacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’ndeki yazısında aktardığı bilgilere göre; ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan çalışanlar için yeni sistemde, emeklilik statüsü belirlenirken sadece son yıllar değil, tüm çalışma hayatı dikkate alınacak.

Buna göre, çalışma süresinin büyük kısmı Bağ-Kur kapsamında geçen bir kişi, son dönemde Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)’lı olarak çalışsa bile emeklilik şartlarını yine Bağ-Kur statüsüne göre tamamlamak zorunda kalacak. Bu da 9.000 prim günü şartının devreye girmesi anlamına geliyor.

2008 Öncesi Sigortalılar İçin Kural Değişmedi

2008 yılındaki SGK reformundan önce sigorta girişi bulunan çalışanlar için ise mevcut haklar korunuyor.

Bu grupta yer alanlar, “son 7 yıl” (2.520 gün) içinde en fazla hangi statüde —en az 1.260 gün— prim ödedilerse o statü üzerinden emekli olabiliyor.

Örneğin, uzun yıllar Bağ-Kur’lu olarak çalıştıktan sonra emekliliğe kısa süre kala SSK’lı olarak çalışan bir kişi, şartları sağladığı takdirde SSK’dan emekli olabiliyor.

Geçmişte “Statü Değişimi” Emeklilikte Avantaj Sağlıyordu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) ve Emekli Sandığı (4/1-c) birleşmiş olsa da, emeklilik şartları hâlâ statülere göre farklılık gösteriyor.

SSK, Bağ-Kur’a kıyasla yaklaşık 1.800 ila 2.000 gün daha az primle emeklilik hakkı sunduğu için geçmişte birçok sigortalı, emekliliğe kısa süre kala statüsünü değiştirerek avantaj elde etmeye çalışıyordu.

Yeni sistemle birlikte bu uygulamaya son verilmiş oldu.

Yeni Sistemde Dönemsel Değil, Toplam Prim Esas

Yeni düzenleme, 2008 sonrası sigortalılar için emeklilik planlamasını kökten değiştiriyor.

Artık emeklilik statüsü, “son 7 yıl” yerine, kişinin tüm sigortalılık dönemi boyunca hangi statüde ağırlıklı olarak prim ödediğine göre belirlenecek.

Bu da çalışanların emeklilik stratejilerini yeniden gözden geçirmesini gerektiriyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TCG Fırtına Hücumbotu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında
Sıradaki Haber TCG Fırtına Hücumbotu’nu Vali İlhami Aktaş ziyaret etti