Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dar gelirlilere devlet desteği: Detaylar açıklandı

Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Programı kapsamında gelir şartı, destek tutarları ve başvuru sürecine ilişkin yeni detaylar netleşti.

Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Programı kapsamında gelir şartı, destek tutarları

Dar gelirli ailelere yönelik hazırlanan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Programı kapsamında gelir şartı, destek tutarları ve başvuru sürecine ilişkin yeni detaylar netleşti. Kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak bilinen destek, üç farklı model üzerinden uygulanacak.

Gelir Şartı: Hane Geliri 9 Bin 358 Liranın Altında Olmalı

Programdan yararlanabilmek için en temel kriter hane gelirinin net asgari ücretin üçte birinden az olması olacak.

Mevcut asgari ücrete göre bu tutar 9 bin 358 lira olarak hesaplanıyor.

Bu gelir seviyesinin altındaki aileler programa başvurabilecek.

Üç Farklı Destek Modeli Değerlendiriliyor

Destek ödemeleri üç farklı senaryo üzerinden planlanıyor:

  • Birinci senaryo: Aileye asgari ücretin yüzde 20’si oranında nakdi destek verilmesi öngörülüyor. Buna ek olarak konut desteği asgari ücretin yüzde 15’i, çocuk yardımı ise yüzde 5’i oranında olacak.

 

  • İkinci senaryo: Toplam destek tutarı asgari ücretin yüzde 17’si olarak belirleniyor. Bu modelde konut desteği yüzde 12, çocuk yardımı yüzde 5 oranında uygulanacak.

 

  • Üçüncü senaryo: Destek oranı asgari ücretin yüzde 15’i seviyesinde olacak. Buna göre konut desteği yüzde 10, çocuk yardımı yüzde 5 olarak planlanıyor.

Tüm Yardımlar Tek Kartta Birleşecek

Yeni sistemde, sağlanacak tüm yardımlar tek bir destek kartı üzerinden kullanılacak.

Yardımların bir bölümü nakit olarak çekilebilecek; diğer kısmı ise gıda, temizlik ve temel ihtiyaç ürünlerinde indirimli alışveriş imkânı sağlayacak.

Başvurular e-Devlet Üzerinden Alınacak

Programa başvurular e-Devlet platformu üzerinden yapılacak.

Gelir testi için hane ziyareti gerçekleştirilmeyecek.

Bunun yerine SGK, Gelir İdaresi Başkanlığı, banka hareketleri ve tapu kayıtları gibi veriler ortak bir sistem üzerinden kontrol edilecek.

Başvuru sahiplerinin bu veri sistemine kayıtlı olması zorunlu olacak. Programa kabul edilen haneler aylık olarak denetlenecek.

Yasal Düzenleme Hazırlığı Sürüyor

Programın uygulanması için gerekli yasal altyapı çalışmaları başlatıldı.

Düzenlemenin, önümüzdeki dönemde TBMM gündemine taşınması bekleniyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Sadece Hizmet Ettik” sunum
Sıradaki Haber Büyükakın: “Bu Milletin Emanetine İhanet Etmedim”