Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, vergi kesintisi oranlarında yapılan değişiklikler, özellikle şirketler ve gelir vergisi mükellefleri için önemli bir güncelleme anlamına geliyor. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde belirtilen tevkifat oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi. Aynı şekilde, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. maddelerinde de vergi kesintisi oranı, yüzde 10’dan yüzde 15’e artırıldı.
Hangi Kanunlarda Değişiklik Yapıldı?
Yapılan düzenleme, iki önemli kanunda değişiklik getirdi:
- Gelir Vergisi Kanunu (Madde 94): Buradaki tevkifat oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi.
- Kurumlar Vergisi Kanunu (Madde 15): Bu maddede de vergi kesintisi oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e artırıldı.
- Kurumlar Vergisi Kanunu (Madde 30): Bu düzenleme ile de kurumlar vergisi kesintisi oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.
Yeni düzenlemenin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu çerçevesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanması bekleniyor. Bu değişikliklerin, vergi gelirlerinin artırılması ve devletin mali disiplininin güçlendirilmesi amacıyla yapıldığı ifade ediliyor.