Ziraat Bankası’ndan siber saldırı iddialarına yanıt

Sosyal medyada Ziraat Bankası'nın SMS altyapısına yönelik siber saldırı düzenlendiği ve sistemlerin hacklendiği iddiaları kısa sürede gündem oldu. Milyonlarca müşteriyi tedirgin eden paylaşımların ardından resmi açıklama yapan Ziraat Bankası, sistemlerde herhangi bir güvenlik ihlalinin bulunmadığını ve hiçbir müşterinin maddi kayba uğramadığını duyurdu.

Sosyal medya iddialarıyla siber saldırı paniği başladı

Siber asayiş algısı yaratan olay, sosyal medya platformlarında hızla dolaşıma giren paylaşımlarla başladı. Bazı kullanıcılar tarafından paylaşılan ekran görüntüleri ve yorumlarda, Ziraat Bankası’nın SMS altyapısında olağan dışı bir hareketlilik yaşandığı ve bankanın siber saldırganların hedefi olmuş olabileceği öne sürüldü. Kısa sürede yayılan “Ziraat Bankası hacklendi mi?” iddiaları, milyonlarca banka müşterisi arasında paniğe neden olurken gözler ivedilikle banka yönetimine ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi yetkili mercilere çevrildi.

“Başka bir bankanın sanal POS’u üzerinden deneme yapıldı”

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve siber saldırı iddialarıyla çalkalanan gelişmenin ardından Ziraat Bankası resmi bir bilgilendirme metni yayımlayarak feci iddialara son noktayı koydu. Banka tarafından gerçekleştirilen teknik ve siber incelemeler neticesinde, sistemlerde herhangi bir veri sızıntısı veya güvenlik ihlalinin kesinlikle tespit edilmediği açıklandı. Yapılan resmi açıklamada, asıl olayın başka bir finans kuruluşunun altyapısından kaynaklandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Başka bir bankanın sanal POS sistemi üzerinden gerçekleştirilen işlem denemeleri, güvenlik sistemlerimiz tarafından anlık olarak tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde müşterilerimizin hesaplarında veya kart işlemlerinde herhangi bir maddi kayıp oluşmadığı belirlenmiştir.”

Siber uzmanlardan dolandırıcılık ve sahte SMS uyarısı

Yaşanan dijital hareketliliğin ardından siber güvenlik uzmanları ve asayiş birimleri, feci dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşlara hayati uyarılarda bulundu. Bu tarz kriz anlarını fırsat bilen siber korsanların, banka adını ve logosunu taklit ederek sahte SMS’ler gönderebileceğini belirten uzmanlar, kullanıcılara şu uyarılarda bulundu:

Ziraat Bankası siber güvenlik merkezi ve bilişim asayiş ekiplerinin, sistemlerin güvenliği ve olası illegal denemelerin engellenmesi amacıyla dijital altyapı üzerindeki anlık izleme ve tedbir çalışmalarını 7/24 esasına göre titizlikle sürdürdüğü bildirildi.

“Kocaeli ve ilçelerindeki en güncel gelişmeleri kaçırmamak için bizi takip edin. En sıcak Kocaeli haber akışı, asayiş olayları ve yerel duyurular için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.”

Exit mobile version