Dikkat Çeken Maddeler
Bakanlık kaynaklarına göre, 7 kanunda değişiklik ve düzenleme içeren taslak metin, 32 maddeden oluşuyor. Son halinin verilmesinin ardından TBMM’ye gönderilmesi beklenen paketle, hukuk yargılamalarının etkinliği artırılacak, yargıda gecikme ve bazı dolandırıcılık suçlarının önüne geçilecek. Taslak metne göre, Noterlik Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle “noter yardımcılığı” kurumu ihdas edilecek. Hukuk fakültesi mezunu ve noterlik belgesi bulunan kişiler, noter yardımcısı olarak istihdam edilecek.
-
Birinci sınıf noterliklerde, noter yardımcısı istihdamı zorunlu olacak.
-
Diğer noterliklerde ise isteğe bağlı noter yardımcısı istihdam edilebilecek.
Ayrıca, noterler tarafından düzenlenen belgelerde karekod bulunması zorunlu hale gelecek.
Karekodsuz Bono Geçerli Olmayacak
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Bono veya Emre Yazılı Senet” bölümünde de değişikliğe gidiliyor. Bono aracılığıyla yapılan usulsüzlüklerin önüne geçmek ve ticari hayatı güvenceye almak amacıyla bonolar karekodlu oluşturulacak. Karekodsuz belge, bono vasfı kazanamayacak. Karekodlu bononun oluşturulacağı sistemi kuracak kurum veya kuruluş, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğle belirlenecek.
Yargıtay Kararları Öncelikli Görülecek
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle, Yargıtay’ın bozma kararı verdiği davalar mahkemelerce öncelikli olarak görülecek. Böylelikle yargılama sürelerinin uzaması engellenecek ve makul sürede yargılanma hakkı korunacak. Kanunda yapılacak başka bir değişiklikle de, Yargıtay’ın temyiz incelemesi yaptığı dosyalarda, ilk derece mahkemelerinin “görevsiz” veya “yetkisiz” olduğu gerekçesiyle bozma kararı veremeyeceği hüküm altına alınacak.
