Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Brisa, Prometeon ve Pirelli fabrikalarında çalışan yaklaşık 5 bin işçiyi kapsayan yeni toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Görüşmeler, sendikanın oteli Tryp by Wyndham’da gerçekleştirilirken, taraflar yeni sözleşme döneminde ilk kez resmi olarak masaya oturdu.
Toplantıya Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı başta olmak üzere sendikanın genel merkez yöneticileri, Kocaeli Şube Başkanı ve iş yeri temsilcileri katıldı. İşveren tarafında ise Brisa, Prometeon ve Pirelli’nin insan kaynakları ve endüstriyel ilişkiler yöneticileri hazır bulundu.
İdari maddelerde ilk uzlaşma sağlandı
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan Genel Başkan Alaattin Sarı, görüşmelerde karşılıklı sunumlar yapıldığını belirtti. İşveren temsilcilerinin küresel ekonomik koşullar, rekabet ortamı ve sektör sorunlarına ilişkin değerlendirmelerini aktardığını söyleyen Sarı, sendikanın da çalışanların taleplerini ve kazanılmış haklarını net biçimde ortaya koyduğunu ifade etti.

Yapılan müzakereler sonucunda Brisa fabrikasında 9 idari maddenin, Prometeon ve Pirelli fabrikalarında ise 8’er idari maddenin kabul edildiği açıklandı. Sarı, tarafların birçok başlıkta ortak noktalar yakaladığını ancak sürecin kolay ilerlemeyeceğinin de görüldüğünü dile getirdi.
“Tavize kapalıyız, müzakereye açığız”
Sendikanın duruşunu net sözlerle ortaya koyan Sarı, kazanılmış haklar konusunda taviz vermeyeceklerini vurguladı. “Biz tavize karşıyız ama müzakereye açığız. Bu, mevcut haklarımızdan geri adım atmayacağız anlamına geliyor. Ancak daha adil, daha dengeli bir sözleşme için masada konuşmaya her zaman hazırız” diyen Sarı, hem işverenin hem de çalışanların yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını söyledi.
Parasal maddeler henüz gündemde değil
Görüşmelerde şu ana kadar yalnızca idari maddelerin ele alındığını belirten Sarı, parasal maddelere henüz geçilmediğini aktardı. Önceki dönemlere kıyasla bu sözleşme sürecinin daha zorlu geçeceğinin sinyallerini veren Sarı, “Bu toplu sözleşme kolay bir sözleşme olmayacak. Dünya ve Türkiye ciddi bir gerilim ortamından geçiyor. Biz yine de süreci masa başında, karşılıklı anlayışla çözmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeni toplantı tarihleri belli oldu
Taraflar arasında yapılan planlamaya göre Brisa, Prometeon ve Pirelli ile ikinci toplantı 23 Şubat’ta, üçüncü toplantı ise 4 Mart’ta gerçekleştirilecek. Görüşmelerin ilerleyen aşamalarında parasal maddelerin de masaya yatırılması bekleniyor.
