Kiracılar dikkat! elden ödeme yapmayın

Kiracı ve ev sahipleri için önemli bir gelişme: Kira ödemelerinin artık elden nakit olarak yapılması yasaklandı; ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla belgelendirilmesi gerekiyor. Aksi halde ciddi yaptırımlar uygulanacak.

Mevzuata aykırı şekilde elden kira ödeyen kiracı ve ev sahiplerine, her tespit için kira bedelinin yaklaşık yüzde 10’u oranında ceza uygulanıyor; bu ceza bir takvim yılı içinde 5 000 TL ile 20 000 000 TL arasında değişebiliyor. Ayrıca, kiracılar elden ödeme yaptıklarını belgeleyemedikleri takdirde icra takibi ve tahliye riskiyle karşılaşabiliyorlar.

YARGITAY’DAN EMMAL KARAR: ELDE ÖDEME TANIKLA KANITLANAMAZ

Yüksek Mahkeme Yargıtay, kiracının “ev sahibi öyle istedi, ben elden ödedim” iddiasını tanık beyanıyla ispat edemeyeceğini belirten emsal bir karara imza attı. Yazılı kira sözleşmesi bulunan durumlarda, ödeme ancak banka dekontu veya benzeri belgeyle kanıtlanabiliyor.

UZMANLARDAN ÇAĞRI: BANKA ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAZARAK ÖDEME

Hukuk uzmanları, kiracı ve ev sahiplerine kirayı mutlaka banka veya PTT aracılığıyla ödemelerini ve ödeme açıklama kısmına “kira bedeli” gibi net bir ifade yazmalarını tavsiye ediyor; aksi halde ileride hukuki sorun yaşanabileceğini belirtiyorlar.

 Bu düzenleme ve Yargıtay kararı, kiracı–ev sahibi ilişkilerinde kira ödemelerinin belgelendirilmesinin artık yasal bir gereklilik hâline geldiğini gösteriyor. Ödemeleri elden yapmak hem ciddi maddi cezalar hem de hukuki riskler doğurabilir.

Exit mobile version