Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Doğum İzninde yeni dönem mi? Bakan Göktaş’tan son dakika açıklaması

2026 yılında yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenlemeye göre, kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası izin süreleri artırılıyor, babalara yönelik izin hakları da genişletiliyor.

2026 yılında yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenlemeye göre, kadın çalışanların

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, tasarının TBMM’ye sunulacağını ve hem annelerin hem de babaların iş-yaşam dengesini destekleyecek şekilde haklarının güçlendirileceğini açıkladı.

Kadınların Doğum İzni 24 Hafta Olacak

Yeni düzenlemeye göre kadın çalışanlar, doğum öncesinde 8 hafta, doğum sonrasında 16 hafta olmak üzere toplamda 24 haftalık ücretli doğum iznine sahip olacak. Bakan Göktaş, “Tasarı yasalaşırsa, mevcut durumda doğum izninde olan çalışanlarımız da yeni düzenlemeden yararlanacak” dedi.

Mevcut sistemde kadınlar doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli analık izni kullanabiliyor. Çoğul gebeliklerde ve riskli durumlarda ise doktor raporuyla izin süreleri uzatılabiliyor. Yeni tasarıyla birlikte anneler, bebeğiyle yaklaşık altı ay boyunca daha fazla vakit geçirme fırsatına sahip olacak.

Babalık İzni de Uzuyor

Tasarı, babaların haklarını da kapsıyor. Şu anda 5 gün olan babalık izni, tüm çalışanlar için 10 güne çıkarılacak. Bakan Göktaş, “Böylece hem iş dünyasında hem de aile ortamında babalar çocuk bakım sürecine daha aktif şekilde dahil olacak” ifadelerini kullandı.

2025 Yılı Doğum İzni Durumu

2025 itibarıyla doğum izni, kadın çalışanlar için toplam 16 hafta ücretli analık izni olarak uygulanıyor. Hükümet, “Aile Yılı” kapsamında doğum izninin ücretli olarak 1 yıla, ücretsiz izinleri ise 1,5 yıla kadar uzatma taslak çalışmaları yürütüyor. Ancak bu düzenlemeler henüz Meclis’ten geçmedi ve Resmî Gazete’de yayımlanmadı.

yeni

Tasarının Meclis Süreci

Bakan Göktaş, tasarının Meclis’te komisyondan geçtikten sonra yasalaşacağını belirterek, sürecin önümüzdeki haftalarda tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Annelere esnek bir seçenek sunulacağını ifade eden Bakan, “Doğum öncesi 8 haftayı, anneler isterse 6 hafta doğum sonrası ekleyerek kullanabilecek. Böylece toplam 24 haftalık doğum izni sağlanacak” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kocaeli’de etkili olması beklenen kuvvetli rüzgâr ve fırtına nedeniyle, iki
Sıradaki Haber Kocaeli’de fırtına alarmı: Motosiklet ve Scooterlara geçici trafik yasağı