Akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV artışı sınırlandırıldı

Bu yılın temmuz–aralık döneminde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) göre yapılması gereken ve yüzde 10’un üzerinde olması beklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) güncellemesi yerine, akaryakıtta yüzde 6,95, sigara ve alkollü içeceklerde ise yüzde 7,95 oranında artış yapıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerde uygulanan maktu ÖTV tutarları ile asgari maktu vergi tutarları yeniden belirlendi.

Yİ-ÜFE’ye Göre Güncelleme Esası

ÖTV Kanunu’na göre, akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerin ÖTV tutarları her yıl ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE’de son 6 ayda meydana gelen değişim oranına göre güncelleniyor.

Fiyat Artışı Etkisinin Sınırlandırılması Amaçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, 2025 yılı temmuz–aralık döneminde Yİ-ÜFE’ye göre yapılması gereken ve yüzde 10’un üzerinde olması beklenen artış yerine daha düşük oranların tercih edilmesiyle, fiyatlar üzerindeki artış etkisinin sınırlandırılması hedeflendi.
Ayrıca 2026 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında söz konusu ürünlerdeki ÖTV artışlarının yüzde 7,84 oranı üzerinden hesaplandığı ve bu düzenlemenin bütçe ve enflasyon hedefleriyle uyumlu olduğu belirtildi.

Düzenleme Öncesi ve Sonrası ÖTV Tutarları

Düzenleme öncesinde uygulanan bazı ÖTV tutarları şöyleydi:

Cumhurbaşkanı Kararı sonrası yeni ÖTV tutarları ise şu şekilde belirlendi:

Ekonomi Politikalarına Destek Vurgusu

Yetkililer, alınan kararlarla maliye ve para politikalarına destek sağlandığını, dezenflasyon sürecine katkı sunulduğunu ve Orta Vadeli Program’da öngörülen enflasyon hedeflerinin altında bir artış yapılmasının amaçlandığını ifade etti.

Exit mobile version