Küresel gerilim maliyetleri tırmandırdı
Orta Doğu’daki savaş ve özellikle İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki stratejik hamleleri, küresel gübre tedarik zincirinde aksamalara yol açtı. Gübre ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı bölgedeki ticaret akışının bozulması, tarımsal girdi maliyetlerini doğrudan yukarı çekti. Ticaret Bakanlığı, üreticiyi korumak ve gıda arz güvenliğini sağlamak adına bu maliyet artışlarına karşı vergi muafiyeti hamlesini genişletti.
Karar Resmi Gazete’de
Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında, tarımda yaygın olarak kullanılan katı amonyum nitrat ve monoamonyum fosfat ürünlerinden artık gümrük vergisi alınmayacak. Bakanlık, bu hamleyle spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçmeyi ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor.
“Fiyat hareketleri anlık takip ediliyor”
Bakanlıktan yapılan açıklamada, daha önce üre, azotlu ve kompoze gübrelerde verginin sıfırlandığı hatırlatılarak, sürecin yakından izlendiği vurgulandı. Yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Bölgedeki gelişmelerin yakın takibi ve fiyat hareketlerinin anlık izlenmesi kapsamında, olası spekülatif artışların önlenmesi amacıyla bu yeni düzenleme hayata geçirilmiştir. Üretici ve tüketiciyi koruyacak tüm tedbirler alınmaya devam edecektir.”

